Utlåtande om MP3

Efter drygt tvåhundra mil på min Piaggio MP3 400 ska jag kort skriva ned mina intryck.

Först vill jag klargöra att jag är mycket nöjd med hojen. Den har motsvarat alla förväntningar och är t.o.m. roligare att köra än jag kunde föreställa mig. Den är väldigt lättkörd och går lika fint på motorvägen som på de mest kurviga vägarna i Roslagen. Man sitter bra, även om man som jag är lång (189). Jag har kört två turer á 30 mil och har inte känt någon trötthet i vare sig baken eller ryggen. Inte i händerna heller för den delen, då hojen är helt fri från irriterande vibrationer.

Den svarar bra på gas och jag har inte det minsta problem med att hänga på mina vänner som alla kör tunga motorcyklar. Bromsarna fungerar riktigt bra och det känns tryggt att veta att de verkligen tar när det behövs. Jag fick chans att testa dem på en utbildning i SMC´s regi i juni då vi hade bromsövningar i 70 km/h. Motorn går mjukt och fint och har aldrig protesterat. Den har ett gott ljud som uppskattas även av erfarna hojåkare.

Att den väger 290 kg är verkligen ingenting som man tänker på. Väghållningen är underbar och den är inte svårare att köra än min förra Vespa 50 cc. Och som jag alltid får förklara för de nyfikna, så medstyr den inte som man skulle kunna tro när man ser de två hjulen fram. Den motstyr precis som vilken mc som helst. Att den har två hjul fram är egentligen bara praktiskt vid inbromsning (bromsarna tar 20% bättre än på en vanlig mc) och när man parkerar då man kan låsa framgafflarna och kliva av utan att den faller i backen. Som förare märker man aldrig av att det sitter ett extra hjul där fram.

Utrymmena är praktiska och det får plats en större matkasse och lite annat smått och gott som en extra tröja, ett regnställ eller några vattenflaskor. Det är något som jag kommer sakna den dag som jag eventuellt köper en tvåhjulig mc. Vidare är den skjutsvänlig med bra höjd för vännen som både får utsikt och ryggstöd under turen.

Om jag ska nämna något negativt så är det bara två saker som jag kan komma på och det inga allvarliga fel. Jag som är lång får mycket vind i ansiktshöjd. Inget som plågar mig på sköna kurviga 70-vägar, men på motorvägen blir det lite väl surrigt. Detta går att åtgärda med en större ruta för cirka 2500 :-, men jag försöker istället undvika motorvägar som ju är grymt tråkiga för alla hojåkare. Den andra petitessen är att blinkersen inte går tillbaka eller har en varningssummer. Det borde vara standard på en hoj som kostar 93 000 :-.

Summa summarum är jag väldigt nöjd med hojen och har inte ångrat mig för en sekund. Jag kan absolut rekommendera den till alla som vill ha en skön hoj att pendla med, att ta turer med eller att ha som instegshoj för den som vill testa på hojlivet innan man bestämmer sig för att ta mc-kort och kanske köpa tung motorcykel. Vidare är försäkringen överkomlig och kostar mig 3900 om året för helförsäkring. OBS! Vissa försäkringsbolag tar betydligt mer, så kolla ordentligt.

Om du har frågor om Piaggios MP3, så skriv en kommentar här nedan.

me_mp3_1

3 kommentarer

Under Allmänt

3 svar till “Utlåtande om MP3

 1. Toni

  Hej,

  Jag går också och funderar på att köpa en MP3 400cc, främst för att pendla till jobbet (har ca 5 mil till jobbet) och undrar lite över bränsleförbrukningen. Hur ser dina siffror ut, vad det gäller medelförbrukning osv? Jag har halva sträckan motorväg och andra halvan i princip stadstrafik.

  Mvh, Toni

 2. Hej!
  Bra idé att skaffa en pendlarscooter. Ett snabbt, billigt och roligt sätt att ta sig till och från jobbet. Jag skulle säga att den kommer att dra 0,45 om du kör som du beskriver. Men om du drar på vid varje grönljus, så kan du nog komma upp i 0,5. Om du bara kör lugnt på en fin landsväg kommer du ned till 0,4. Jag tror du kommer att bli mycket nöjd med MP3:an.

 3. Birger

  Jag köpte en MP3 500 LT, är otroligt nöjd med draget och enkelheten och säkerheten, en pigg Hoj som höjer på ögonbrynen hos många.
  Efter en ryggoperation så ville jag testa något stabilare med upprätt körställning och detta passade mig mycket bra, självklart kunde jag köpt något fräckare men har haft många hojar genom åren och detta är en utav de roligare att köra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s